Przepis został znaleziony na szybko w internecie i został trochę zmodyfikowany przeze mnie. Zawiera dużo budyniu i dużo rabarbaru. ;) Ciasto jest bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 1/2 kg mąki krupczatki (świetnie nadaje się do kruchego ciasta)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru)
- 2 łyżki j tapioki (mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej).
- 4 łyżki cukru do budyniu
- 430 g rabarbaru
- skórka z cytryny
Zmieszać mąkę , proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz jogurt. Zagnieść ręką. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Jedną mniejszą. Schłodzić w lodówce.
Budynie przygotować wg rozpiski na opakowaniu, dodając mąkę. Po ugotowaniu, chwile odczekać by lekko ostygł. W tym czasie zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny i pokroić umyty rabarbar w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Na blasze 25 cm x 35 cm wyłożyć kruche ciasto (ja urywam palcami kawałki i ugniatam do podłoża blachy). Następnie wylać masę budyniową i wyłożyć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach w opcji góra - dół bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto schłodzić.
Bardzo fajny i co najważniejsze prosty przepis :) Nigdy nie jadłam też takiego ciasta, więc kusi :)
OdpowiedzUsuńŁatwe w przygotowaniu. Cytryna i rabarbar nadaje fajny kwaskowy posmak.
OdpowiedzUsuń