Domowa granola.

Na zimowe śniadania uwielbiam owsiankę z suszoną  żurawiną, ale w cieplejsze dni wolę coś pochrupać. Oczywiście w sklepach jest pełno gotowych mieszanek. Tylko, że napakowanych cukrem, syropek glukozowym i olejem palmowym. Oto przepis na moja zdrową domową granolę.




Składniki:

  • 2,5 szklanki górskich płatków owsianych 
  • 0,5 szklanki ulubionego mleka
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka pestek dyni 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 3 duże łyżki masła orzechowego
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni Celsjusza. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy pestki i mieszamy. Na patelni delikatnie podgrzewamy miód i masło. Rozpuszczoną masę wlewamy do naszej zbożowej mieszanki i dokładnie łączymy. Następnie rozprowadzamy równomiernie na blachę. Pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia. Łamiemy na kawałki, przechowujemy w słoiku. 

Czasem zamieniam pestki na orzechy. Zazwyczaj wcinam z jogurtem naturalnym. Do tego dokładam świeże owoce, albo domowe dżemorki. 





Taką granolę możemy wykorzystać jako prezent. Wystarczy przystroić ładnie słoiczek. U mnie tym razem, prezent na Dzień Mamy.

3 komentarze:

  1. Mmmm ^^
    Kocham takie rzeczy! A i pomysł na prezent przy okazji.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis jest naprawdę prosty i tani. Tak na prawdę możemy dołożyć wszystko to co lubimy, czekoladę, żurawinę, migdały. Co dusza zapragnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachęcająco:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Instagram