Budyniowe ciasto z rabarbarem

Przepis został znaleziony na szybko w internecie i został trochę zmodyfikowany przeze mnie. Zawiera dużo budyniu i dużo rabarbaru. ;) Ciasto jest bardzo aromatyczne. 



Składniki:

  • 1/2 kg mąki krupczatki (świetnie nadaje się do kruchego ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru)
  • 2 łyżki j tapioki (mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej). 
  • 4 łyżki cukru do budyniu 
  • 430 g rabarbaru
  • skórka z cytryny


Zmieszać mąkę , proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz jogurt. Zagnieść ręką. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Jedną mniejszą. Schłodzić w lodówce. 
Budynie przygotować wg rozpiski na opakowaniu, dodając mąkę. Po ugotowaniu, chwile odczekać by lekko ostygł. W tym czasie zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny i pokroić umyty rabarbar w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Na blasze 25 cm x 35 cm wyłożyć kruche ciasto (ja urywam palcami kawałki i ugniatam do podłoża blachy). Następnie wylać masę budyniową i wyłożyć resztę ciasta. Piec w 180 stopniach w opcji góra - dół bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto schłodzić. 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i co najważniejsze prosty przepis :) Nigdy nie jadłam też takiego ciasta, więc kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe w przygotowaniu. Cytryna i rabarbar nadaje fajny kwaskowy posmak.

    OdpowiedzUsuń

Instagram