Chleb gryczany. Sprawozdanie.

Na wstÄ™pie muszÄ™ zaznaczyć, że nie lubiÄ™ kaszy gryczanej palonej. NiepalonÄ… przeÅ‚knÄ™, ale wolÄ™ jÄ™czmiennÄ… lub owsianÄ…. Dlaczego siÄ™ zdecydowaÅ‚am na ten chleb? SÅ‚yszaÅ‚am dużo pochwaÅ‚ na temat tego wypieku. ZachÄ™cano mnie: " w ogóle nie czuć zapachu gryki, chlebek jest wilgotny i treÅ›ciwy". Czy przyznam racjÄ™?  Zapraszam do krótkiego sprawozdania z pieczenia chleba gryczanego. 

Może zacznijmy od tego, jakie właściwości posiada kasza gryczana? Dlaczego tak często stawiamy ja na stole?

Przede wszystkim nie zawiera glutenu, dlatego też może być spożywana przez osoby chorujÄ…ce na celiakiÄ™. Jest bogata w wysokiej jakoÅ›ci biaÅ‚ko, którego zawartość zbliżona jest do ok. 15 %, czyli mniej wiÄ™cej tyle co warzywa strÄ…czkowe. W zwiÄ…zku z tym powinni jÄ… wcinać wegetarianie i  osoby minimalizujÄ…ce w swojej diecie miÄ™so. W porównaniu do innych kasz, kasza gryczana zawiera lizynÄ™ i tryptofan. SÄ… to niezbÄ™dne aminokwasy, które trzeba dostarczyć z pożywieniem, ponieważ nie mogÄ… być syntezowane w organizmie czÅ‚owieka. Co wiÄ™cej posiada wiele witamin i minerałów. Wysoka ilość witaminy B1, B2 i PP pozytywnie wpÅ‚ynie na ukÅ‚ad nerwowy. Kasza gryczana jest doskonaÅ‚ym źródÅ‚em bÅ‚onnika pokarmowego, który wesprze naszÄ… pracÄ™ jelit. I co najważniejsze smak gryki. Palona, ta ciemniejsza ma intensywny, charakterystyczny smak. Dla jednych odrzucajÄ…cy dla drugich zachÄ™cajÄ…cy. ZaÅ› niepalona, jasna ma Å‚agodniejszy smak i zapach. W moim rodzinnym domu czÄ™sto podawana z gulaszami miÄ™snymi i warzywnymi. 

Oki teraz przepis:

0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej 
2 łyżeczki soli
woda

1 dzieÅ„: zalać kasze gryczanÄ… woda,tak by 1 cm odstawaÅ‚a 
2 dzień: zamieszać kaszę, ewentualnie dolać wody
3 dzień: odlać wodę, posolić zmiksować, przełożyć do foremki, odstawić na kolejny dzień w ciemne, ciepłe miejsce
4 dzień: piec w temp. 200 stopni C przez 50 min
Kroimy po ostygnięciu.




Chlebek jest blady. SpodziewaÅ‚am siÄ™ lekkiego brÄ…zu. Dla mnie troszkÄ™ za sÅ‚ony (lepiej dać 1 Å‚yżeczkÄ™ soli). Jest sprężysty i wilgotny. Fajnie siÄ™ kroi. Czy czuć grykÄ…? Delikatnie w smaku i zapachu (wbrew temu co inni mówili). Na zdjÄ™ciu propozycja na sÅ‚odko z nutellÄ… z dyni. Szczerze? ZupeÅ‚nie mi nie smakuje w takiej kompozycji. Natomiast z serkami, warzywami i wÄ™dlinami oki. PodsumowujÄ…c chlebek jest wartoÅ›ciowy i sycÄ…cy, ale to nie jest to czego szukam. MyÅ›lÄ™, że każdy musi spróbować. Mi jednak ten maÅ‚o wyczuwalny, ale wyczuwalny posmak gryki przeszkadza. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram