Moje ramen

Hej dÅ‚ugo tu mnie nie byÅ‚o, ale dużo siÄ™ teraz u mnie dzieje. Dzisiejszy dzieÅ„ byÅ‚ jednym z moich nielicznych wolnych dni. PostawiÅ‚am na lenistwo. CaÅ‚y czas padaÅ‚o wiÄ™c nic nas nie ominęło. W koÅ„cu mieliÅ›my czas by siÄ™ wyspać, oglÄ…dać seriale i wspólnie coÅ› ugotować. 


Składniki:

200 g indyka
spora garść makaronu spaghetti 
sos sojowy 
350 g mrożonej chińskiej mieszanki warzyw na patelnię
1 cebula
1 papryczka chilli
sól, pieprz, brązowy cukier
3 jajka
oliwa
słodka papryka
1 zÄ…bek czosnku
woda
natka pietruszki do ozdoby

Drób tniemy na paseczki. Przyprószamy solÄ…, pieprzem i czerwonÄ… paprykÄ…. Podsmażamy na patelni w oliwie. Trudno mi okreÅ›lić ile potrzeba sosu sojowego. MyÅ›lÄ™, że to kwestia smaku. Przyjmijmy, że użyÅ‚am 100 ml. Do sosu dodajemy wyciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™ czosnek oraz cukier. Mieszamy i zalewamy indyka. Po 2 minutach dodajemy ulubiona mieszankÄ™ warzyw i pokrojonÄ… w plasterki papryczkÄ™ chilli. MiÄ™dzy czasie gotujemy jajka na miÄ™kko. Warzywa z miÄ™sem zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy tak aż miÄ™so i warzywa zmiÄ™knÄ…. Na koniec dodajemy makaron i przekrojona cebulÄ™ na pół. Gotujemy tak dÅ‚ugo, aż makaron zrobi siÄ™ al dente a cebula miÄ™kka. 

Do daÅ„ azjatyckich wybieram mrożonÄ… mieszankÄ™ warzyw z Biedronki. SÄ… tam pÄ™dy bambusa, kieÅ‚ki fasoli Mung i chiÅ„skie grzyby Mun. Moim zdaniem najlepsza mieszanka i super cena. JeÅ›li chodzi o papryczkÄ™ chilli, dodaÅ‚am razem z pestkami. Każdy lubi inny stopieÅ„ ostroÅ›ci. Jeden dodaÅ‚by tylko troszkÄ™ suszonej ostrej papryki, drugi pół Å›wieżej chilli bez pestek a inny habanero. Mój mąż dodaÅ‚ jeszcze tabasco, co daÅ‚o lekkiego octowego posmaku. ;) Zupka super rozgrzewa i jest bardzo pożywna. PosypaÅ‚am jÄ… natkÄ… pietruszki, ale zdecydowanie lepiej pasowaÅ‚by szczypiorek. W wersji bezmiÄ™snej dodaÅ‚abym ciecierzycÄ™. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram