1. Guacamole.
Znane i lubiane meksykańskie danie. Dokładnie to sos. Standardowy przepis składa się z awokado, limonki i soli. Najczęściej występuje z dodatkiem czosnku i kolendry. W zależności jakie kto ma preferencje, można tez dodać, chilli, pomidory i czerwoną cebulę. U mnie z dodatkiem czosnku, limonki i odrobina tabasco.
2. Kolejna pasta to absolutny hit, który poleciły mi koleżanki z pracy. Mieszam półtłusty twaróg i makrelę w sosie pomidorowym. Doprawiam pieprzem i solą. Tą pastę wykorzystuje czasem do naleśników.
3. Ta pasta was zadziwi. To domowy paprykarz szczeciński. Lepszy niż oryginał, bo zawiera więcej ryby. Historię tego dania chyba już każdy zna. To afrykańska ryba połączona z bułgarską pulpą pomidorową. Obecnie paprykarz szczeciński jest potrawą regionalną. Jak trafiła na polskie stoły? Przepis wymyśliła w latach 60 XX wieku, firma GRYF ze Szczecina. Mój paprykarz składa się z 600 g miruny, 2 wędzonych makrel, 1 woreczku ryżu, 1 łyżki papryki ostrej, 1 łyżki papryki słodkiej, pieprzu i soli, puszka pomidorów bez skóry, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 spore cebule, 0,5 szkl. oleju
Ryż gotujemy al dente , obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy. Odmrożoną mirunę oraz obraną makrelę blendujemy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy przez 30 min. Można dodać majeranek na koniec gotowania. Sporo mi tego wychodzi, także paprykarz wkładam w słoiki i pasteryzuję.
Ryż gotujemy al dente , obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy. Odmrożoną mirunę oraz obraną makrelę blendujemy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy przez 30 min. Można dodać majeranek na koniec gotowania. Sporo mi tego wychodzi, także paprykarz wkładam w słoiki i pasteryzuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz