Trzy kanapki, trzy pasty.

Macie czasem tak, że nie wiecie z czym zjeść kanapkę? Ser i szynka wam się znudziły? Dziś zaproponuję wam trzy proste pasty na kanapki a nawet do naleśników.



1. Guacamole.
Znane i lubiane meksykańskie danie. Dokładnie to sos. Standardowy przepis składa się z awokado, limonki i soli. Najczęściej występuje z dodatkiem czosnku i kolendry. W zależności jakie kto ma preferencje, można tez dodać, chilli, pomidory i czerwoną cebulę. U mnie z dodatkiem czosnku, limonki i odrobina tabasco.

2. Kolejna pasta to absolutny hit, który poleciÅ‚y mi koleżanki z pracy. Mieszam półtÅ‚usty twaróg i makrelÄ™ w sosie pomidorowym. Doprawiam pieprzem i solÄ…. TÄ… pastÄ™ wykorzystuje czasem do naleÅ›ników. 




3. Ta pasta was zadziwi. To domowy paprykarz szczeciÅ„ski. Lepszy niż oryginaÅ‚, bo zawiera wiÄ™cej ryby. HistoriÄ™ tego dania chyba już każdy zna. To afrykaÅ„ska ryba poÅ‚Ä…czona z buÅ‚garskÄ… pulpÄ… pomidorowÄ…. Obecnie paprykarz szczeciÅ„ski jest potrawÄ… regionalnÄ…. Jak trafiÅ‚a na polskie stoÅ‚y? Przepis wymyÅ›liÅ‚a w latach 60 XX wieku, firma GRYF ze Szczecina. Mój paprykarz skÅ‚ada siÄ™ z   600 g miruny, 2 wÄ™dzonych makrel, 1 woreczku ryżu, 1 Å‚yżki papryki ostrej, 1 Å‚yżki papryki sÅ‚odkiej, pieprzu i soli, puszka pomidorów bez skóry, 3 Å‚yżki przecieru pomidorowego, 2 spore cebule, 0,5 szkl. oleju
Ryż gotujemy al dente , obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy. Odmrożoną mirunę oraz obraną makrelę blendujemy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy przez 30 min. Można dodać majeranek na koniec gotowania. Sporo mi tego wychodzi, także paprykarz wkładam w słoiki i pasteryzuję.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram