Klopsy z porem i surówka z kiszonej kapusty


Polskie mielone smażone na smalcu jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni polskiej, ale co tu zrobić by w tradycję nie wkradła się nuda? Jak przemycić warzywa by były smaczne?



SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego 
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko 
  • 1 por
  • sól, pieprz wg uznania
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • jedna łyżka oleju kokosowego do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Zieloną część pora poszatkować i chwilkę podsmażyć, bez tłuszczu na patelni by zmiękł. 
  2. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, por, skórkę cytryny, jajko i płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas by wszystkie smaki się przegryzły a płatki owsiane zmiękły. W moim przypadku były to trzy godziny. Polecam przygotować mięso wieczorem na drugi dzień. Będzie idealne.
  3. Lepimy małe kuleczki i smażymy na oleju, około 2 minut z każdej strony. Prawda jest taka, że mięso wcale nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu by się usmażyło. Wystarczy doprowadzić olej do odpowiedniej temperatury a mięso często przekładać na drugą stronę.
Pewnie się zastanawiacie co w klopsach robią płatki owsiane. Moim zdaniem to najlepsza alternatywa do bułki tartej. Płatki zagęszczają nam mięso i zapewniają nam dużą ilość błonnika. Dzięki temu czujemy się syci i nie potrzebujemy dodatków w postaci ziemniaków czy ryżu. Co najważniejsze płatki nie zmieniają smaku klopsów. ;) 

Normalnie mięsiwo podane by były u mnie z buraczkami, papryką konserwową albo ogórkiem kiszonym. Jednak moja lodówka skrywała małą wyschniętą sałatę i kiszoną kapustę. Nie lubię marnować jedzenia, więc zamiast wyrzucić sałatę, połączyłam ją z kiszoną kapustą.




Składniki na surówkę
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 jabłka
  • olej 
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania

Kapustę i cebulę siekamy na drobno, obrane jabłko i marchewkę trzemy na tarce a sałatę rwiemy ręką na małe kawałki by nie straciła chrupkości. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, na koniec polewamy olejem. Tym razem wybrałam olej z pestek winogron. Nie wiem jak to się dzieje, ale do każdej potrawy używam innego tłuszczu. Tłuszcze, oleje mają jedne z ważnych miejsc w mojej kuchni, ale o tym w późniejszym czasie.

Smacznego 





2 komentarze:

  1. Bardzo fajne danie, zapisuję sobie do wypróbowania w najbliższym czasie :) A co to za sos na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos jest zrobiony ze śliwek węgierek oraz chilli. Nadaje się do mięsa i słonych przekąsek. Przepis pojawi się w sezonie na te owoce i na wekowanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram